Pfefferkorn

 

Partner training

Partner training

Partner training

Partner training

Setia Hati in Nederland

Door de koloniale banden die Nederland had met Indonesië (toen nog Nederlands Indië) is de pencak silat uiteindelijk ook hier terechtgekomen en het zijn met name de Indisch-Nederlanders die de pencak silat hier hebben geïntroduceerd.
Zo zijn er nu vele stijlen actief in Nederland maar ook in Duitsland, Spanje, Frankrijk en zelfs in Amerika. Ook de Setia Hati is met de komst (terugkomst?) van de Indischen in Nederland terechtgekomen.
top top

Een van de Setia Hati beoefenaars uit Indonesië is Dhr. V. Phefferkorn. Hij is een van de eersten geweest die de Pencak silat uit het geheimzinnige isolement heeft gehaald.
Vanuit zijn school in Zeist werden er in de jaren '70 vele Setia Hati clubjes opgericht door heel Nederland.
Het voordeel van deze decentralisatie was dat de Pencak silat door heel Nederland meer bekendheid kreeg.
Het nadeel was dat de diverse schoolhouders door de grote afstanden (Etten Leur; Groningen; Den Haag etc.) het contact met de hoofdschool in Zeist gingen verwaarlozen, min of meer een eigen leventje gingen leidden en op deze manier ook verstoken werden van nieuwe lesstof. Invloeden van andere stijlen of zelfs van geheel andere sporten konden niet uitblijven en dit moet helaas worden aangemerkt als een groot verlies van de stijl.
top top

Pencak silat van Oost naar West betekent o.a. van mystiek naar nuchterheid. Hier in het nuchtere westen is de pencak silat grotendeels ontdaan van zijn mystieke invloeden. Erg begrijpelijk maar wel jammer want de Javaanse filosofie is erg interessant en met de nodige aanpassingen zeker te gebruiken in de hedendaagse Westerse maatschappij.
top top

Combat

Pencak silat als overlevingstechniek, als bewegingsleer, als filosofie, of desnoods als wedstrijdsport - hoe dan ook, de Setia Hati is een stuk cultureel erfgoed die niet verloren mag gaan.
Aangezien pencak silat niet op kracht is gebaseerd maar eerder op slimheid en snelheid, is het voor velen toegankelijk. Desondanks is door het complexe karakter en de sierlijke uitingsvorm, een jarenlange training vereist voordat men zich de basis heeft eigengemaakt. Intense trainingen en veel oefenen thuis geeft pencak silat een extra uitdaging aan diegenen die zich deze prachtige vorm van zelfverdediging eigen willen maken.
Zoals bijvoorbeeld de instructeur van Lelystad.
top top